Szczecin. Informacje. Według kulinarnej listy przebojów RMF FM i RMF24 Szczeciński Pasztecik hitem Pomorza Zachodniego!
17/08/2012[singlepic id=1684 w=300 h=200 mode= float=left]Żołnierze Związku Radzieckiego w 1969 roku przywieźli do Szczecina maszynę do wyrabiania tak zwanych „pierożków”. Polacy przejęli urządzenie i stworzyli własny produkt – Pasztecik Szczeciński.
:: szczegóły w rozwinięciu…
Pasztecik oprócz nazwy nie ma nic wspólnego z pasztetem.
Jest to ciasto drożdżowe nadziewane mięsem lub kilkoma innymi dodatkami, które jest smażone w tłuszczu, ale ma… niewielką jego zawartość. Pasztecik Szczeciński uznawany jest za pierwszy polski fast food. Na Pomorzu Zachodnim króluje w dziesiątkach barów, w których jest jedyną serwowaną potrawą już od ponad 40 lat.
Fabryczna nazwa maszyny to „Automat do prigotowlienia pierożkow”. Aby produktowi nadać polską nazwę, pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym.
Receptura pasztecika szczecińskiego oparta jest tylko na naturalnych składnikach i naturalnych metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. W tradycyjnie produkowanych pasztecikach nie występują żadne zamienniki surowców naturalnych. Tajemnica receptury kryje się w odpowiednich proporcjach i odpowiednim sposobie ich mieszania, które kultywowane są od samego początku powstania pierwszego pasztecika na początku lat siedemdziesiątych. Należy przy tym podkreślić, że prawdziwy pasztecik to taki pasztecik, który produkowany jest z naturalnych składników i podawany jest prosto z maszyny do ich wypieku.
Oryginalny pasztecik nie może być mrożony i powtórnie odgrzewany. Najbardziej popularnym nadzieniem pasztecików było i jest nadzienie mięsne. Są też paszteciki z kapustą i grzybami czy pieczarkami i serem. Obecnie ciepłe paszteciki z drożdżowego ciasta nadal są ulubioną potrawą szczecinian.