ARCHIWUM. Szczecin. Wydarzenia. 30.10.2018. Dyskusyjny Klub Filmowy Zamek: Wielkie żarcie @ Zamek Książąt Pomorskich
25/10/2018Spotkanie w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmowego Zamek…
Wydarzenie: Dyskusyjny Klub Filmowy Zamek: Wielkie żarcie
Gdzie: Zamek Książąt Pomorskich. ul. Korsarzy 34. 70-540 Szczecin [zobacz w google view]
Dziedziniec Menniczy
Kiedy: 30 października 2018 (wtorek), start godz. 18:00
Bilety: wstęp wolny
Wielkie żarcie to przegląd filmów, w których motywem przewodnim jest sztuka kulinarna, rozumiana jako idea, sposób na życie, pasja.
Tytuł z jednej strony odwołuje się do kultowego filmu z 1973 r. w reżyserii Marco Ferreriego, a z drugiej stanowi przewrotną grę słów nadając mu znaczenia zarówno strawy duchowej i cielesnej.
Pikanterii spotkaniom nadadzą Krzysztof Spór, nagrodzony w 2017 r. nagrodą PISF-u za publicystykę filmową w Internecie oraz Bolesław Sobolewski, ikona szczecińskich restauratorów, muzyk, autor kulinarnych audycji radiowych i współautor książki pt. „W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie – historia od kuchni”, którzy wprowadzać będą widzów w świat filmu z perspektywy ducha i podniebienia, a artystyczno-kulinarne utarczki spowodują wkraczanie na nowe niebanalne przestrzenie.
Początek spotkania o godz. 18:00, wstęp wolny (bilety wolnego wstępu do odbioru godzinę przed seansem w kasie Kina Zamek)
Dyskusyjny Klub Filmowy Zamek: Wielkie żarcie
film: Soul Kitchen
wtorek (30.10.2018), początek spotkania godz. 18:00
Reżyseria: Fatih Akin
Dramat, Komedia, Niemcy, 99 min
Zinos jest właścicielem podupadającej restauracji „Soul Kitchen”, która znajdującej się w Hamburgu. Na głowie ma sporo problemów: jego dziewczyna postanawia go porzucić, aby pracować w Szanghaju, brat wychodzi po odsiadce z więzienia, nie mając się gdzie podziać zamieszkuje u Zinosa, a dawny kolega Thomas, chcący odkupić restaurację, nasyła na Zinosa urząd kontroli.
Załamany Zinos daje pracownikom restauracji wolną rękę. Tym samym niespełniony szef kuchni zaczyna gotować to, co zawsze chciał, a DJ odrywa ludzi wprost od talerza. Niespodziewanie restauracja staje się bardzo popularnym lokalem w Hamburgu.